CERPEN

Tuesday, December 28, 2004

JIHAD

CERPEN
JIHAD
Oleh: Abdul Latip Talib


" HAI, begitu tekun abang membaca surat khabar?. Ada berita menarik ke?" tanya Mak Ngah sambil menghidangkan sarapan pagi.Tok Ngah tersentak. Surat khabat di tangannya hampir terlepas.
" Kamu ni buat aku terkejut. Nasib baik aku ni tak kena penyakit lemah jantung, " jawab Pak Ngah.Mak Ngah ketawa kecil melihat telatah suaminya.
" Sejak dari tadi saya tengok abang asyik merenung surat khabar. Saya datang pun abang tak pedulikan."
" Ni ha, ada berita jihad di Palestin, di Chechnya, di Kasymir dan di Ambon. Saudara seagama dengan kita di sana tu sedang menderita akibat peperangan. Kemudian apa pihak yang menyeru kita memberikan bantuan untuk meringankan penderitaan mereka."
" Abang nak pergi berjihad ke sana ke?"
" Abang ni dah tua. Tak mampu lagi nak berjalan jauh. Kalau abang masih muda, abang akan kesana untuk membantu saudara seagama dengan kita. Awak tahu tak betapa besarnya pahala jihad?. Kalau mati mendapat pahala syahid. Masuk syurga tanpa hisab."
" Tapi bang, kata Ustazah Nazirah semasa berceramah untuk kaum ibu di masjid malam tadi, jihad ada bermacam cara. Memberikan harta, tenaga atau buah fikiran untuk membantu saudara kita yang menderita juga adalah jihad. Besar pahalanya."
" Abang pun tahu. Allah berfirman dalam al Quran yang maksudnya, perumpamaan mereka yang membelanjakan hartanya ke jalan Allah itu umpama sebiji benih yang menumbuhkan tujuh tangkai dan tiap-tiap tangkai mengeluarkan seratus biji. Dengan arti kata lain, setiap sen duit yang kita belanjakan untuk jalan Allah akan digandakan menjadi tujuh ratus."
" Saya pun setuju kalau abang dermakan sedikit duit simpanan abang kepada mereka yang memerlukan."
" Abang bercadang hendak membantu saudara kita di Chechnya dan palestin."
" Tapi bang, di negara kita ni pun masih ramai yang sebangsa dan seagama dengan kita yang hidup susah. Ramai anak-anak yatim dan orang miskin yang perlukan bantuan. Saya rasa lebih elok kita utamakan saudara kita yang dekat dulu dari membantu saudara yang jauh."
" Betul jugak kata awak tu..." Pak Ngah melipat surat khabar. Dia seperti tidak berminat lagi hendak membacanya.
" Minumlah air tu, bang. Nanti sejuk pulak." perlawa Mak Ngah bila dilihatnya Pak Ngah termenung panjang.
" Iyalah, mari kita minum bersama," balas Pak Ngah pula.
" Negara kita ni makmur. Rakyat mudah mencari rezeki. Tetapi kabarnya di negara lain, ada yang rakyatnya kebuluran. Betul ke, bang?" tanya Mak Ngah sambil menuangkan air ke dalam cawan di depannya.
" Memang benar kata awak tu. Kita patut bersyukur kerana negara kita aman. Kalau di negara lain, hari-hari berperang. Nak cari rezeki pun susah," jawab Pak Ngah sambil menyuap sarapan. Dia nampak berselera menikmati sarapan pagi yang disediakan oleh isterinya.
" Bila abang makan pulut kuning cecah sambal petai ni, abang teringat kepada anak-anak kita. Dah lama jugak mereka tidak balik. Rindu pulak rasanya," kata Pak Ngah cuba mengalih tajuk perbualan.
" Mereka tu sibuk dengan kerja dan keluarga masing-masing. Kita doakan saja mereka tu hidup bahagia. Tanggung jawab kita mendidik dan membesarkan mereka sudah selesai. Kita pun sudah tua. Elok kita tumpukan sahaja kepada amal ibadat untuk bekalan akhirat."
" Oh ya, pagi ni abang nak ke bandar. Kalau awak nak ikut, bersiaplah."
" Apa halnya bang?"
" Abang nak pergi ke tabung haji."
" Abang nak naik haji lagikah?"
" Kalau boleh tiap-tiap tahun abang nak ke sana. Lagipun kita dah tua. Anak-anak semua dah besar dan berumah tangga. Abang nak gunakan rezeki yang kita dapat itu untuk buat amal ibadat."
Mak Ngah mengikut saja apa kata suaminya. Dia bersiap dan tidak lama kemudian mereka berdua sudah berada dalam kereta. Pak Ngah memandu kereta dengan tenang menuju ke bandar. Dalam perjalanan itu Pak Ngah teringat tanah suci Mekah.
Sepuluh tahun yang lalu, buat pertama kalinya dia mendapat kesempatan untuk menjadi tetamu Allah. Dia merasa bertuah kerana diizinkan oleh Allah SWT untuk mengerjakan rukun islam ke 5 itu. Baginya itulah peristiwa paling bersejarah dalam hidupnya yang tidak dapat dilupaka. Akan kekal menjadi kenangan seumur hidupnya.
Sebenarnya sudah lama dia berhasrat untuk menunaikan haji ke tanah suci Mekah. Tetapi kerana sibuk dengan tugasnya sebagai seorang pegawai polis maka cita-cita itu cuma terlaksana setelah dia bersara. Dengan wang pampasan yang diterimanya dia berjaya menjejakkan kakinya ke tanah suci Mekah. Kini dia sedar bukannya mudah untuk menjejakkan kaki ke tanah suci yang menjadi tumpuan umat islam daripada seluruh pelusuk dunia itu. Tambahan pula jauhnya beribu kilometer dari tanah air. Banyak wang, masa dan tenaga yang terpaksa dikorbankan demi untuk menyahut seruan itu.
Dia tidak dapat melupakan betapa banyak dugaan serta cabaran yang terpaksa ditempuhnya sebelum menjejakkan kaki ke tanah suci itu. Perjalanan bermula dengan menaiki kapal terbang dari Kuala Lumpur ke Jeddah selama lapan jam. Kemudian dia menaiki bas selama lapan jam lagi merentasi padang pasir yang kering kontang untuk sampai ke Madinah.
Dia teringat betapa sayu hibanya hati ketika menziarahi makam Rasullullah SAW. Memang benarlah baginda pemimpin unggul sepanjang hayat. Semasa hidup baginda dihormati dan disayangi dan setelah wafat pun baginda dirindui oleh umat Islam dari seluruh pelusuk. Masing-masing menziarahi makam baginda sebagai menandakan kasih sayang dan penghargaan di atas jasa baginda.
Dia masih ingat, selama lapan hari dia berada di Madinah, dia dapat mengerjakan sembahyang fardhu sebanyak empat puluh waktu di masjid Nabawi. Dia juga membanyakkan bacaan selawat kerana dia tahu berselawat itu banyak kelebihannya. Dan setiap kali menziarahi makam baginda dia mencari peluang untuk sembahyang sunat dan berdoa di Raudhah kerana dia tahu di situlah antara tempat yang doa mudah di makbulkan oleh Allah SWT. Antara doa yang dipohonnya ialah supaya murah rezeki, sihat tubuh badan dan dapat mengerjakan amal ibadat. Dan alhamdulllah, dia merasakan doanya telah dimakbulkan Tuhan kerana sejak balik dari menunaikan haji rezekinya bertambah. Dusun buah-buahan miliknya seluas tiga ekar itu telah mengeluarkan hasil. Hasil daripada kebun buah-buahan itu akan digunakannya untuk menunaikan ibadat haji ke tanah suci Mekah. Dia ingin mengulangi sekali lagi ibadat hajinya. Banyak kenangan di tanah suci yang tidak dapat dilupakannya.
Dan paling tidak dapat dilupakannya ketika dia menjejakkan kaki ke Masjidil Haram. Perasaannya sebak dan air matanya berlinangan sebaik pandangannya terhunjam ke arah Kaabah yang menjadi tumpuan arah kiblat umat islam seluruh pelusuk dunia. Masih terbayang di ruang matanya lautan manusia yang berpakaian serba putih yang melambangkan kesucian hati dalam usaha mendekatkan diri kepada Ilahi, memenuhi setiap ruang Masjidil Haram. Tanpa membezakan warna kulit dan darjat keturunan, masing-masing berganding bahu berjalan kesatu arah mengerjakan tawaf mengelilingi Kaabah.
Di rumah Allah itu tidak ada perbualan hal keduniaan apatah lagi perdebatan politik yang menggugah perasaan kerana masing-masing tekun mengerjakan amal ibadat. Ada yang bertawaf, berzikir, membaca al Quran dan sembahyang sunat. Masing-masing tenggelam dalam ketakwaan.
Dia juga tidak dapat melupakan peristiwa wukuf di Padang Arafah. Lautan manusia memenuhi padang pasir yang penuh rahsia itu. Di bawah pancaran sinar matahari yang memijar dan boleh merentungkan kulit itu para jemaah dengan pakaian ihram dan rambut kusut melafaskan talbiah, takbir dan tahmid yang bergema ke angkasa.
Masih terbayang di ruangan matanya bagaimana tetamu Allah itu merebut untuk melontar jamrah di Mina. Masing-masing menghayati peristiwa Nabi Ibrahim yang diperintahkan oleh Allah SWT untuk membuat korban dengan menyembelih anaknya Nabi Ismail. Dalam perjalanan ke tempat korban, mereka dihasut oleh iblis lalu Nabi Ibrahim melontar dengan batu-batu ke arah syaitan itu. Semua kenangan itu menjelma satu persatu dalam fikirannya.
Walaupun kini sepuluh tahun sudah berlalu, namun kenangan itu tidak dapat dilupakannya. Kaabah seolah melambai kedatangannya, ucapan talbiah, takbir dan tahmid masih terngiang di telinganya. Rasa kusyuk dan tawadduk ketika memanjatkan doa di Raudhah kembali menguasai fikirannya. Kerana itulah dia berazam untuk menunaikan ibadat haji untuk ke dua kalinya.
" Berhati-hati,bang!" kata Mak Ngah bila dilihatnya ada kanak-kanak sekolah melintas di jalan raya. Lamunannya terhenti. Dia memperlahankan kelajuan keretanya.
" Alhamdulillah, selama tiga puluh tahun abang dapat lesen memandu belum pernah terlibat dalam kemalangan di jalan raya. Abang amalkan pandu cermat jiwa selamat," katanya sambil ketawa kecil.
" Jangan takbur, bang. Nanti Allah duga..." balas Mak Ngah mengingatkan.
" Insyaallah, tahun ini kita akan pergi ke tanah suci Mekah," kata Pak Ngah seolah sengaja mengubah tajuk perbualan.
" Abang pergi seorang atau kita berdua?" tanya Mak Ngah pula.
" Kali pertama dulu abang pergi seorang. Kali kedua ini elok kita pergi bersama," jawab Pak Ngah.
" Duitnya sudah cukup ke, bang?" tanya Mak Ngah lagi..
" Alhamdulillah, sudah cukup," jawab Pak Ngah.
Pak Ngah melahirkan rasa syukur kerana dusun buah-buahannya kali ini banyak mengeluarkan hasil. Pokok durian, rambutan dan langsat semuanya berbuah. Pak Ngah pun berazam hasil dari jualan buah-buahan dari dusunnya itu akan digunakan untuk perbelanjaan menunaikan ibadat haji. Kalau boleh dia ingin menjejakkan kaki ke tanah suci pada tiap-tiap tahun.
" Wajib haji itu cuma sekali saja seumur hidup. Kali kedua cuma ibadat sunat saja," kata Imam Dolah bila Pak Ngah menyatakan hasrat hatinya hendak menunaikan ibadat haji untuk kali kedua.
" Saya tahu, Tok Imam," balas Pak Ngah. " Tapi hati saya amat rindu hendak mengunjungi tanah suci Mekah. Saya rindukan kaabah, makam Rasullullah SAW dan padang Arafah. Hati saya bagai ditarik-tarik untuk sekali lagi berkunjung kesana."
"Alhamdulillah, saya doakan semoga mendapat haji yang mabrur," kata Tok Imam setelah mendengar luahan perasaan Pak Ngah.
Pak Ngah merasa seolah tidak sabar lagi hendak menjejakkan kakinya ke tanah suci Mekah. Kalau ada sayap ketika itu juga dia terbang ke sana. Dan pagi itu dia mengajak isterinya untuk sama-sama mendaftar diri di Tabung Haji.
" Kita dah sampai," kata Pak Ngah sambil memberhentikan keretanya di hadapan bangunan Tabung Haji. Pak Ngah dan Mak Ngah terus menemui pegawai yang bertugas.
" Hajat kami nak mengerjakan ibadat haji tahun ini juga," kata Pak Ngah kepada pegawai Tabung Haji itu.
" Berapa perbelanjaannya akan kami bayar hari ini juga," kata Mak Ngah pula.
" Minta maaf, Pak Cik dan Mak Cik," balas pegawai Tabung Haji itu. " Sekarang nak ke Mekah kena ikut giliran. Bukan macam dulu."
" Apa maksud Encik?" tanya Pak Ngah.
" Sekarang ini sesiapa yang hendak ke Mekah kena ikut giliran. Siapa yang cepat mendaftar dialah yang pergi dulu," jawab pegawai itu.
" Habis tu bila kami boleh pergi?" tanya Mak Ngah pula.
Pegawai muda itu tidak terus menjawab. Jari-jarinya menekan butang papan komputer dan matanya merenung ke arah skrin di depannya.
" Kalau ikut rekod kami, lima tahun lagi baru sampai giliran Pak Cik dan Mak Cik."
" Masyaallah, lambat lagilah tu...!" kata Pak Ngah sambil menepuk dahinya. " Pak Cik ni dah tak sabar lagi nak ke Mekah. Kalau boleh hari ini juga Pak Cik dan Mak Cik kamu nak ke sana.".
" Semua rakyat negara ini yang hendak ke tanah suci mesti ikut peraturan yang ditetapkan oleh pihak tabung haji," balas anak muda itu.
Pak Ngah dan Mak Ngah merasa amat kecewa kerana hajatnya hendak berkunjung ke tanah suci pada tahun itu tidak kesampaian. Dia terpaksa menunggu lima tahun lagi. Tetapi bagaimana kalau umurnya tidak panjang?.
* * *
Langit masih mendung dan awan hitam berarak di dada langit. Titis-titis hujan yang tadinya kecil kini lebat semula. Jusoh melepaskan sebuah keluhan yang berat. Hajatnya hendak pergi menoreh terpaksa di batalkan. Hatinya redup seredup cuaca akhir bulan Disember itu.
Sudah seminggu dia tidak dapat menoreh. Sebentar tadi isterinya mengadu beras dalam tempayan hampir habis. Barang-barang lain seperti tepung, gula dan minyak masak dia tahu sudah lama kehabisan. Hatinya semakin runsing bila memikirkan persekolahan anak-anaknya. Sekolah akan dibuka tidak lama lagi. Dia memerlukan wang yang banyak untuk belanja persekolahan 9 orang anak-anaknya. Wang tersebut mesti dicari juga untuk membeli pakaian sekolah, buku, yuran persekolahan dan sebagainya. Bagaimana hendak mendapatkan duit kalau tidak dapat menoreh?.
Jusoh mencongak anak-anaknya. Adi yang tua akan masuk ke tingkatan enam atas dan akan mengambil peperiksaan STPM. Nurul pula dalam tingkatan lima dan akan mengambil peperiksaan SPM. Aida pula dalam tingkatan 3 dan akan menduduki peperiksaan PMR. Manakala 6 lagi anak-anaknya berada di sekolah rendah. Jusoh tahu semua anak-anaknya rajin belajar. Otak mereka pun cerdik. Setiap kali lepas sembahyang dia tidak lupa berdoa semoga anak-anaknya menjadi orang yang berpelajaran. Dia tidak mahu anak-anaknya mewarisi kemiskinan seperti dirinya akibat tidak berpelajaran. Dia cuma mencari rezeki dengan menoreh getah. Jika menoreh di kebun sendiri boleh tahan juga walaupun cuma seekar dua. Tetapi kerana tidak ada tanah pusaka yang ditinggalkan oleh orang tuanya terpaksalah dia berikhtiar sendiri untuk menghidupkan anak-anaknya.
Walaupun hidupnya ibarat kais pagi makan pagi, dia tidak salahkan sesiapa. Apatahlagi menyalahkan ayah dan ibunya kerana tidak meninggalkan harta pusaka. Malah dia bersyukur kerana selama ini tubuh badannya sihat dan masih mampu menoreh getah di kebun Ah Seng. Bertahun-tahun lamanya dia mencari rezeki di kebun itu, sejak mula berkahwin dengan Juriah dan kini sudah mendapat 9 orang anak.
" Buatlah sesuatu, bang. Kita tidak boleh berdiam diri sahaja. Kasihan anak-anak kita tu," kata Juriah sambil melahirkan rasa kasihannya kepada anak-anak yang sedang meningkat remaja itu.
" Kalau beras dalam tempayan sudah habis, tak tahulah macam mana anak-anak kita tu nak makan," Juriah melepaskan sebuah keluhan. Risau sungguh hatinya bila mengenangkan kesusahan yang dialami oleh keluarganya. Dia merasakan musim hujan kali ini benar-benar mencengkam kehidupann keluarganya.
" Abang pun risau juga. Abang sedang berfikir apa yang harus abang lakukan," kata Jusoh pula.
" Cubalah abang berjumpa dengan Ah Seng. Mungkin dia boleh pinjamkan duit. Lagipun abang pekerjanya," kata Juriah memberi cadangan.
" Abang rasa malulah sebab hutang lama pun belum berbayar. Nanti apa pulak kata Ah Seng," balas Jusoh dengan nada kecewa.
" Abang menoreh di kebun getahnya. Berjanjilah dengan dia bila musim hujan sudah berhenti nanti abang akan menoreh semula dan hutang itu dibayar beransur-ansur."
" Baiklah, nanti abang akan cuba."
Jusoh tidak sampai hati hendak memberitahu isterinya bahawa Ah Seng pernah mengatakan kebun getahnya akan ditebang tidak lama lagi kerana pokok getahnya sudah tua. Bila pokok getah itu ditumbangkan nanti dimana lagi dia hendak menoreh?. Inilah yang merunsingkan hatinya. Dan dia tidak mahu isterinya bertambah runsing.
" Bila hujan teduh nanti, abang pergi ke rumah Ah Seng," kata Jusoh untuk menyedapkan hati isterinya.
" Kalau nak tunggu hujan teduh entahkan sampai bila. Sekarang musim tengkujuh. Biasanya bila musim begini hujan tidak akan berhenti. Abang pergilah sekarang. Bawa payung." kata Juriah pula.
Jusoh tidak ada pilihan. Dia terpaksa menuruti cadangan isterinya.
* * *
" Abang merasa kecewa kerana tidak dapat pergi ke tanah suci pada musim haji kali ini," kata Pak Ngah sambil melahirkan rasa kecewanya.
" Bersabar sajalah, bang. Lima tahun bukannya lama," kata Mak Ngah pula cuba menyabarkan hati suaminya.
" Abang tak sabar lagi nak menjejakkan kaki ke tanah suci. Kalau boleh hari ini juga abang nak kesana," balas Pak Ngah pula.
" Nak buat macam mana, bang. Kita kena ikut peraturan yang telah ditetapkan."
Pak Ngah seperti tidak mahu mendengar kata-kata isterinya. Dia merasa kecewa yang amat sangat. Keretanya dipecut dengan laju kerana dia ingin segera sampai ke rumah. Tambahan pula waktu sembahyang Asyar hampir habis. Dan sekejap lagi Maghrib pula akan menjelang.
" Perlahankan kereta, Bang. Ada orang melintas di hadapan...!" jerit Mak Ngah.
Pak Ngah tergamam. Kereta yang dipandunya tidak dapat dikawal lagi. Seketika kemudian kedengaran bunyi dentuman yang kuat. Seorang lelaki separuh umur yang sedang menunggang basikal tuanya terbaring di atas jalan raya.
Pak Ngah segera mendapatkan lelaki yang dilanggarnya itu. Keadaannya cedera parah dan nazak. Dengan amat payah lelaki itu membisikkan sesuatu ke telinga Pak Ngah.
" Tolong bawakan barang-barang itu ke rumah saya. Anak-anak saya kelaparan," bisiknya dengan suara terputus-putus.
Pak Ngah menganggukkan kepalanya dengan wajah yang amat kesal. Dia memangku kepala lelaki itu dan mengajarnya mengucap kalimah syahadat. Sebelum Jusoh menghembuskan nafasnya yang terakhir matanya sempat merenung ke arah beras yang dibawanya berselerak di atas jalan raya.

* * *
" Saya kasihan melihat anak-anak yatim yang ditinggalkan oleh Jusoh. Budak-budak tu nampak baik dan cerdik," kata Mak Ngah sambil melahirkan rasa kesal dengan kemalangan yang menimpa Jusoh, jiran terdekatnya.
" Abang ada satu cadangan," kata Pak Ngah pula.
" Apa dia?" tanya Mak Ngah.
" Macam mana kalau kita jadikan mereka tu anak angkat kita?. Setidaknya ini sebagai cara untuk menebus kelalaian abang memandu laju sehingga menyebabkan kemalangan itu."
" Saya setuju..."
Malam itu mereka mencapai kata sepakat. Dan mereka tidur lebih awal daripada biasa. Tetapi di tengah malam Pak Ngah terkejut dari tidur bila mendengar suara jirannya meminta tolong. Bila Pak Ngah keluar dilihatnya rumah jirannya terbakar. Keluarga yang malang itu cuma dapat menyelamatkan diri dengan sehelai sepinggang. Api cepat merebak dan dalam masa tidak sampai setengah jam rumahnya hangus dijilat api. Pasukan bomba yang datang cuma mampu mengawal api dari merebak ke rumah lain.
" Rumah kami dah hangus," kata Juriah sambil menahan perasaan sedihnya. " Di mana tempat kami nak menumpang?"
" Buku dan peralatan sekolah saya juga habis terbakar," kata anak-anak Juriah pula.
" Bersabarlah, nak," pujuk Tok Imam. " Insyaallah kami akan cuba membantu."
Esoknya Tok Imam mengumpulkan ahli kariah dan mereka berbincang mengenai pertolongan yang boleh diberikan kepada keluarga yang malang itu.
" Juriah baru sahaja kematian suami. Sekarang rumahnya pula terbakar. Nampaknya dia tu sudah jatuh ditimpa tangga," kata Tok Imam sambil melahirkan rasa simpatinya.
Akhirnya mereka mencapai kata sepakat untuk menjalankan kutipan derma kilat bagi membantu keluarga yang malang itu. Kemudian mereka bermesyuarat sekali lagi.
" Derma yang terkumpul cuma seribu ringgit sahaja. Tidak cukup untuk mendirikan sebuah rumah," kata Tok Imam.
" Berapa lagi yang di perlukan?" tanya Pak Ngah pula.
" Sekurang-kurangnya RM 20,000.00 untuk membeli bahan-bahan membuat rumah. Kemudian boleh kita bergotong royong mendirikannya," jawab Tok Iamm.
" Saya ada satu cadangan," kata Pak Ngah sambil membisikkan sesuatu ke telinga Tok Imam.
" Bagaimana dengan hajat kamu nak ke Mekah?" tanya Tok Imam pula.
" Insyaallah kami pergi lima tahun lagi," jawab Pak Ngah.
" Duit simpanan itu kami keluarkan untuk membantu keluarga Juriah."
" Kamu tak menyesal?"tanya Tok Imam lagi.
" Saya yakin membantu jiran dalam kesusahan itu juga adalah jihad…" jawab Pak Ngah.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home