CERPEN

Sunday, September 05, 2004

KENSER SERVIKS

KETIKA aku mula sedar, seluruh badan berasa lemah hinggakan hendak mencelik mata pun amat payah. Namun aku bersyukur kerana masih boleh bernafas dan tubuh ini masih bernyawa. Sekiranya sel-sel di bahagian otakku sudah tidak boleh berfungsi lagi bermakna aku sudah mati.
sesungguhnya Allah masih memberi peluang kepada aku untuk meneruskan sisa-sisa kehidupan ini walaupun sebagai pesakit Barah Pangkal Rahim atau lebih dikenali sebagai Kanser Serviks, sejenis penyakit yang amat ditakuti oleh setiap wanita. Menurut lapuran perubatan, setiap tahun bilangan pesakit itu semakin bertambah. Dan sekiranya pesakit dibiarkan tanpa mendapat rawatan boleh membawa maut.
Sudah berbulan-bulan aku menanggung kesakitan ini. Berbagai usaha telah aku lakukan namun masih juga belum sembuh. Ini adalah usahaku yang terakhir. Jika penyakit ini masih tidak sembuh, aku yakin sudah tertutup peluang untuk aku meneruskan kehidupan. Mungkin telah ditakdirkan, penyakit inilah sebagai penyebab yang membawa kepada kematianku.
Kenapa seluruh tubuhku berasa sejuk?. Adakah ini petanda awal sebelum kematian?. Wahai Tuhan, aku belum mahu mati. Berilah peluang untuk aku meneruskan kehidupan. Lalu aku pun berusaha menggerakkan anggota, bermula dengan tangan, diikuti kaki dan kepala.
"Alhamdulillah. Dia dah mula sedar," kudengar suara separuh berbisik. Aku dapat mengecam itu suara Doktor Nazrin yang merawat aku. Tetapi, dimanakah suami dan anakku?.
"Ani…!" Kupasti itu adalah suara suamiku. Di manakah orang yang paling kusayangi itu?.
"Abang…" aku cuba bersuara sambil mencelikkan mata untuk menatap wajah orang yang aku cinta.
"Abang ada di sini…" kudengar bisikan di cuping telinga.
Sesungguhnya suara itu amat menyukakan hatiku. Lalu kubuka pandanganku luas-luas. Terasa tanganku digenggam erat oleh Suamiku. Bola matanya menatap wajahku sambil tersenyum. Perasaanku jadi tenang.
"Anak kita dimana?" entah kenapa sejak mula sedar, orang yang pertama menjelma dalam ingatanku ialah Nadia, anak kesayangan kami yang baru berusia 5 tahun.
"Dia ada di rumah bersama neneknya. Mungkin sekejap lagi mereka akan sampai," jawapan suamiku itu semakin menguatkan semangatku untuk melawan kesakitan itu.
"Adoh sakitnya," aku tidak mampu menyembunyikan rasa sakit di bahagian pangkal rahim.
"Bersabarlah kerana Ani sudah selamat menjalani pembedahan, Tak lama lagi penyakit Ani akan sebuh dan kita boleh balik," pujuk suamiku dengan nada suara yang lembut.
"Ya, Ani tahu. Tapi…" aku tidak dapat meneruskan kata-kata kerana dadaku tiba-tiba berasa sebak.
"Tapi apa?. Cakaplah abang sedia mendengarnya," balas suamiku masih dalam nada suara yang lembut.
"Abang tahu kan?. Ani tidak boleh lagi melahirkan zuriat kita…" aku teresak-esak dalam tangisan yang panjang.
"Sebelum pembedahan dilakukan, Doktor Nazrin sudah beritahu abang perkara itu," Jawab suamiku dengan tenang.
Doktor Nazrin yang sejak dari tadi berdiam diri mula menyampuk. "Yang penting nyawa kakak sudah selamat. Dan kami sudah lakukan apa yang terbaik untuk kakak," katanya.
Menurut doktor muda itu lagi, penyakit barah pangkal rahim yang membelenggu hidupku kini sudah berjaya dirawat dan aku akan sembuh tidak lama lagi. Dia menasihati aku supaya bersabar dan jangan lupa berehat dan makan ubat. Kemudian Doktor Nazrin meninggalkan kami mungkin untuk meneruskan tugasnya atau sengaja memberi peluang kepada kami untuk meluah perasaan.
"Berjanjilah bahawa abang tidak akan tinggalkan Ani," kataku meluah rasa bimbang di hati.
"Kenapa Ani cakap begitu?" soal suamiku pula.
"Ani sekarang bukan seperti Ani dulu lagi, bang. Bahagian rahim Ani sudah dibuang. Ani sudah tidak sempurna seperti dulu lagi," aku tidak dapat menahan sebak lalu menangis.
"Ani dah lupa apa kata doktor?" tanya suamiku. Sebelum sempat aku menjawab dia meneruskan kata-katanya.
"Doktor Nazrin kata, ramai isteri yang menjalani pembedahan seperti Ani. Dan mereka hidup bahagia. Percayalah, kita juga akan bahagia seperti mereka."
"Ani tahu, bang. Cuma Ani rasa sedih kerana tidak dapat lagi melahirkan zuriat abang," aku meluahkan persoalan yang kerap menghantui fikiran.
"Kita sudah ada Nadia. Dialah zuriat kita. Dan kita mesti reda dengan takdir Ilahi." Kata suamiku lagi. "Abang lebih sayangkan nyawa Ani kerana itu abang turunkan tanda tangan membenarkan doktor melakukan pembedahan. Tambahan pula abang yakin hanya melalui pembedahan saja nyawa Ani dapat diselamatkan."
Sebenarnya sudah berkali-kali suamiku mengucapkan kata-kata itu. Dan akhirnya dia berjaya meyakinkan aku hanya melalui pembedahan sahaja nyawaku dapat diselamatkan. Sedangkan pada mulanya memang aku enggan dengan memberi alasan bahawa ajal maut itu hanya Allah yang menentukan. Kalau belum sampai ajal pasti aku tidak akan mati.
"Sanggupkah Ani menanggung kesakitan ini seumur hidup?" Soal suamiku dan sekaligus berjaya meleburkan kedegilan di hati ini.
Memang aku tidak sanggup lagi menanggung kesakitan ini. Aku ingin hidup sihat, bebas dan ceria seperti orang lain. Cukuplah dengan apa yang telah kurasai selama ini.
Akhirnya aku akur dengan desakan suamiku supaya pergi ke hospital. Dan selepas pemeriksaan demi pemeriksaan dijalankan akhirnya doktor mengesahkan aku mengidap penyakit Barah Pangkal Rahim, Suatu penyakit yang telah mengorbankan ramai kaum wanita..
"Tuan Doktor, saya tak faham apakah itu penyakit barah rahim dan bagaimana ianya boleh berlaku?" kukemukakan pertanyaan itu kepada Doktor Nazrin.
"Penyakit itu berlaku akibat pembiakan dan pertumbuhan sel yang tidak teratur dan terkawal sehingga sampai kepada satu tahap dimana sel kenser itu dapat dilihat sebagai satu ketumbuhan. Kalau gejala penyakit ini dapat dikesan sejak awal kemungkinan mudah untuk merawatnya. Tapi kalau dibiarkan boleh membawa maut," jawab Doktor Nazrin dengan tenang.
"Boleh saya tahu apakah yang menyebabkan penyakit barah rahim?" tanyaku lagi kerana perasaan ingin tahu menjeluak di sanubari ini.
"Penyakit barah rahim atau kanser servik mungkin disebabkan faktor biologikal, kimia dan fizikal. Contohnya, kanser paru-paru disebabkan tabiat merokok dan pencemaran udara. Kanser kulit disebabkan radiasi daripada sinaran matahari. Namun banyak kanser yang belum dikenalpasti puncanya. Dan apa yang pasti puan mengidap kanser Barah Pangkal Rahim…" hampir pitam aku buat pertama kali mendengarnya.
"Apakah penyakit saya boleh disembuhkan atau sudah tidak ada harapan?" tanyaku sambil menanti jawapan dengan penuh debaran.
"Sebagai orang islam kita wajib percaya hanya Allah sahaja yang berkuasa menyembuhkan penyakit dan kita cuma berikhtiar sahaja. Kerana itu Allah memberi kita akal fikiran untuk berikhtiar. Allah juga yang memberi ilmu perubatan kepada manusia untuk mengubat penyakit. Percayalah kakak bahawa setiap penyakit pasti ada ubatnya melainkan mati," kata-kata Doktor Nazrin itu terpahat dalam ingatanku.
"Tuan doktor, tolonglah usahakan supaya penyakit kakak ini sembuh," rayuku dengan penuh harapan.
"InsyaAllah, dengan kemajuan ilmu sains dan teknologi sekarang, selalunya penyakit barah rahim boleh diubati. Tetapi…"
"Tetapi apa doktor?"
"Kakak terpaksa menjalani pembedahan. Jika tidak dibedah sel-sel barah itu boleh merebak ke bahagian lain melalui sistem darah atau limpa. Ia tentu lebih mudah diubati kalau kakak datang ke hospital sejak peringkat awal."
"Manalah kakak tahu yang kakak mengidap penyakit barah pangkal rahim." Doktor Nazri hanya tersenyum mendengar alasanku.
"Sebenarnya kak, barah pangkal rahim atau Kanser Servik mengambil masa bertahun-tahun untuk berkembang. Sebelum barah pangkal rahim berkembang ia disebut peringkat pra-kanser. Kerana itulah, wanita berumur antara 20 hingg 65 tahun perlu menjalani ujian PAP Smear."
"Apakah yang dimaksudkan ujian pap- smear, tuan doktor?" aku bertanya kerana aku memang tidak tahu.
Kata doktor Nazrin, pap smear ialah satu ujian khusus yang boleh mengesan barah rahim di peringkat awal. Ujian itu sangat mudah, tidak sakit dan tidak mahal. Caranya doktor akan mengambil sel melalui lendir atau cecair yang keluar dari rahim bertujuan untuk mengetahui apakah terdapat tanda-tanda awal penyakit barah pangkal rahim. Kerana itu sebaiknya ujian PAP Smear hendaklah dilakukan 3 tahun sekali. Dan Ujian PAP Smear terbaik sekali dijalankan pada pertengahan pusingan hald atau 10 hari selepas kedatangan haid. Sekiranya terdapat randa-tanda awal maka mudah diubati.
Lalu aku bertanya apakah tanda-tanda awal gejala barah pangkal rahim? Menurutnya, terdapat lelehan yang berair dan berbau busuk. Rasa sakit semasa melakukan perhubungan seks. Dan keluar darah atau lain-lain benda mengalir yang luar biasa.
Benarlah seperti kata Pakar Sakit Puan itu kerana beberapa bulan sebelumnya, aku mengalami gejala-gejala tersebut. Namun aku diamkan saja kerana menyangka itu cuma perkara biasa tambahan pula pusingan haidku tidak menentu.
Selain itu aku juga berasa terdapat ketulan-ketulan kecil pada bahagian buah dada. Bila ditekan terasa sakit. Pada mulanya aku menyangka ia cuma ketulan bisul atau jerawat yang boleh sembuh dengan sendirinya. Kerana itu tidak kuhiraukan.
"Selain itu pesakit juga mengalami kudis yang tidak mahu sembuh" kata doktor Nazrin lagi.
Kuakui kebenaran kata-kata itu. Entah kenapa kulitku mudah berkudis terutama apabila terluka. Dan luka yang menjadi kudis itu tidak mahu sembuh walau puas kububuh ubat. Antara kudis yang paling sukar untuk sembuh ialah di bahagian celah jari-jari kaki.
Menurut Doktor Nazrin lagi, barah pangkal rahim seperti lain-lain jenis barah adalah terdiri daripada sel-sel luar biasa yang semakin berganda banyaknya. Sel-sel itu membesar menjadi tumor yang menyerang tisu-tisu biasa yang berhampiran. Akhirnya memusnahkan organ di tempat ia membiak. Dan jika dibiarkan, barah rahim akan merebak terus ke faraj, pundi-pundi dan hujung usus serta terus ke paru-paru.
"Saya juga mengalami masalah selalu buang air besar dan air kecil," kataku mengadu hal.
"Itu juga salah satu tanda penyakit barah pangkal rahim. Selain itu sering batuk dan serak. Ketidak hazaman makanan dan susah hendak menelan makanan."
"Ada satu lagi, tuan doktor."
"Mungkin juga kakak mengalami masalah kurang pendengaran dan selalu terdengar bunyi bising dalam telinga yang sama."
"Benar, tuan doktor," kataku dengan rasa kagum kerana dia memang seorang pakar.
Lalu doktor Nazrin menerangkan sebab-sebab terjadinya Barah Pangkal Rahim. Antaranya kerana melakuan perhubungan seks pada usia muda atau selalu bertukar pasangan. Tidak menjaga kebersihan diri dan menghisap rokok.
"Tuan doktor, saya kahwin ketika berumur 25 tahun. Saya tidak pernah bertukar pasangan selain dengan suami saja. Dan saya tidak merokok. Tapi kenapa masih terkena barah pangkal rahim?"
"Mungkin juga kerana keturunan. Maksud saya mungkin dalam keluarga kakak ada yang mengidap penyakit barah."
"Barangkali, Tuan Doktor."
Lantas aku teringat bagaimana pertama kali aku menjalani ujian pap-smear. Pada mulanya aku berasa amat malu namun Doktor Nazrin berjaya meyakinkan aku bahawa setiap pesakit mesti menutup rasa malu demi untuk mengubati penyakitnya. Tambahan pula aku bukanlah wanita pertama yang menjalani ujian seperti itu.
Menurut doktor Nazrin, ujian ini amatlah perlu bagi setiap wanita kerana tubuh kita sentiasa menggugurkan sel-sel yang telah mati dan menggantikannya dengan sel-sel hidup. Sel yang digugurkan oleh rahim boleh didapati dalam lendir atau cecair yang keluar. Dan sel-sel ini boleh menunjukkan tanda-tanda barah atau gejala awalnya,
"Jika pemeriksaan dan ujian yang dijalankan menunjukkan adanya sel-sel yang disyaki maka langkah kedua ‘diagnosis’ (penentu penyakit) akan dijalankan. Doktor akan mengambil sedikit tisu untuk diperiksa dengan selanjutnya dan proses ini dinamakan 'biopsy' satu kaedah bagi menentukan penyakit barah. Setelah penyait barah diketahui barulah ia akan dirawat dengan cara pembedahan ataupun pancaran (radiation) atau kedua-duanya sekali. Dan kakak akan menjalani pembedahan." Begitu panjang penerangan yang diberikan oleh Doktor Nazrin.
Seingatku sejak kecil tidak pernah masuk wad apatah lagi menjalani pembedahan. Entah kenapa aku begitu takut dengan hospital. Aku juga berasa gerun bila melihat doktor yang berpakaian serba putih memegang jarum suntikan. Sebab itulah ketika melahirkan anak pertama, aku nekad hendak bersalin di rumah sahaja. Kerana itu apabila sudah ada tanda akan melahirkan barulah aku suruh suamiku menjemput jururawat desa datang ke rumah. Dan alhamdulillah aku selamat melahirkan anak cara biasa tanpa di bawa ke hospital.
Kerana itu bila doktor Nazrin mengatakan aku akan dibedah untuk
menyembuhkan penyakit barah pangkal rahim, hatiku tersangat bimbang. Berbagai fikiran yang menghantui aku. Namun doktor Nazrin berjaya memujuk.
"Matlamat pemberdahan ialah untuk membuang semua tisu yang telah terkena barah. Ia mungkin merupakan satu pemberdahan kecil bagi penyakit barah yang baru menyerang atau atau pembedahan besar bagi barah yang telah merebak."
"Apakah saya akan menjalani pembedahan besar?" tanyaku ingin penjelasan.
"Penyakit kakak sudah merebak. Pembedahan besar terpaksa kami lakukan. Yakinlah kakak bahawa pembedahan ini akan berjaya."
Aku tidak punya pilihan selain bersetuju sahaja dengan apa yang akan dilakukan oleh doktor Nazrin dan rakan-rakannya terhadap diriku. Suamiku juga telah menurunkan tanda tangan sebagai menyatakan persetujuan isterinya akan menjalani pembedahan.
Aku cuba mengangkat tangan kananku namun amat payah. Baru aku sedar rupanya bahagian kura tanganku di suntik dengan jarum yang agak besar dan diperkokohkan dengan plaster. Kulihat ada hos plastik bersambung dengan botol putih tersangkut pada besi di sisi katil.
Aku tidak pasti berapa lama tidak sedarkan diri. Namun aku masih ingat ketika diangkat dengan katil beroda menuju ke bilik pembedahan. Masih kuingat lagi suami dan anakku mengiringi pemergianku dengan pandangan sayu pilu. Suamiku terpaksa mengambil cuti selama 3 hari. Sebenarnya cuti tahunnya sudah habis kerana kerap mengambil cuti kerana aku sakit. Namun atas budi baik ketua jabatannya maka diluluskan juga cuti kecemasan. Lagipun tugasnya sebagai seorang kerani tidaklah terlalu sukar untuk diambil alih oleh kawan-kawan sepejabatnya.
Itulah pertama kali aku dibawa masuk ke bilik pembedahan. Suasana nampak sunyi kerana doktor dan pembantunya sibuk dengan tugas masing-masing. Pendingin udara kurasa terlalu sejuk sehingga badanku rasa menggigil. Tambahan pula aku tidak dibenarkan makan sejak semalaman.
"Surat jaminan sudah di tanda tangan oleh suaminya," kata seorang jururawat kepada seorang doktor yang datang memeriksa aku.
Aku juga sudah tahu suamiku telah membenarkan aku menjalani pembedahan. Bermakna kalau apa-apa berlaku ke atas diriku pihak hospital tidak boleh dipersalahkan. Tiba-tiba aku terfikir, bagaimana kalau…ah, tiba-tiba aku teringat Nadia, satu-satunya anak kami yang baru berusia 5 tahun. Dia akan jadi anak piatu kalau sesuatu terjadi ke atas diriku. Namun ada seperkara lagi yang aku risaukan. Amalanku masih kurang. Belum sanggup rasanya mengadap Ilahi dengan amalan yang sedikit.
"Saya bagi satu injection. Lepas tu awak bilang satu, dua, tiga sampai berapa yang awak suka," kata doktor yang akan menjalankan pembedahan ke atas diriku.
Aku tidak pasti sampai berapa yang mampu aku bilang. Bila tersedar aku sudah berada di wad semula.
"Kakak jangan bimbang sebab penyakit barah kakak sudah di buang. Sehari dua lagi kakak boleh pulang," kata doktor Nazrin yang melawatku pada keesokan harinya.
Aku berasa amat gembira mendengarnya. Rasa hilang segala kesakitan yang aku tanggung sekian lama. Oh Tuhan, aku ingin menjalani kehidupan seperti orang lain. Sudah bertahun lamanya aku menanggung kesakitan ini. Kadang-kadang benci juga aku dengan tubuh yang sakit ini. Alangkah baiknya kalau anggota badan ini boleh ditukar ganti seperti bahagian kereta, apabila rosak boleh ditukar ganti.
"Apakah rahim saya yang sakit ini boleh ditukar ganti, tuan doktor?" pernah soalan bodoh itu kutanyakan kepada Doktor Nazrin.
Dia ketawa kecil kemudian berkata, "Buat masa sekarang hanya pemindahan jantung, mata dan buah pinggang saja yang pernah dilakukan. Pemindahan rahim belum pernah dilakukan dan mungkin tidak akan dilakukan."
Seorang kawan pernah membisikkan ke telingaku, kemungkinan ada orang yang dengki atau sakit hati lalu mereka gunakan ilmu sihir kepada aku. Katanya, perkara seperti itu biasa berlaku dalam masyarakat kita.
Bila aku sampaikan perkara itu kepada suamiku, dia lansung tidak percaya. Katanya, "Sebagai orang yang beriman kita wajib percaya hanya Allah sahaja yang Maha Berkuasa. Kita juga wajib percaya dosa pahala, Syurga dan Neraka."
"Tapi, bang. Bukankah ilmu sihir itu sememangnya wujud?" tanyaku pula sekadar ingin berhujah.
"Sihir sememangnya ada. Namun iman yang kuat boleh menangkis sihir," jawab suamiku penuh yakin.
Aku yakin iman suamiku sememangnya kuat. Semangatnya juga kental. Memang kuakui hakikat itu. Mungkin kerana itulah dia sentiasa kelihatan sihat dan ceria.
"Mungkin ilmu sihir itu memang ditujukan kepada abang tapi kerana
iman abang kuat maka saya yang lemah jadi mangsa." Kataku.
Suamiku ketawa sambil berkata " Agaknya malaikat pun segan nak mencabut nyawa abang."
Semasa aku terlantar di hospital, ramai kawan dan saudara yang datang. Masing-masing membawa buah tangan. Ada yang bawa roti, biskut, buah-buahan dan sebagainya . Semuanya nampak menyelerakan. Fikirku, kalaulah masa aku sihat mereka bawakan makanan tersebut, alangkah baiknya.
Sebelum aku mengambil keputusan menyerahkan untung nasibku kepada kebijaksanaan pakar perubatan di hospital, ada kawan mencadangkan aku berubat secara tradisional. Menurut kata kawanku itu, ada seorang dukun kampung yang pandai mengubat. Berbagai jenis penyakit sudah berjaya disembuhkannya. Paling baru kata kawanku itu, seorang pengidap sakit jantung telah berjaya disembuhkannya tanpa melalui pembedahan. Suamiku percaya lalu kami pun pergi ke rumah dukun tersebut yang terletak di Jelebu Negeri Sembilan.
Rumah dukun itu jauh di pedalaman. Sebelum sampai kami terpaksa melalui Bukit Tangga yang jalannya berliku-liku. Pening kepalaku dan hampir termuntah aku dibuatnya.
Seperti yang diceritakan oleh kawanku, ramai pesakit yang datang untuk berubat dengan dukun tersebut. Ada yang patah tangan dan kaki akibat kemalangan. Ada pula yang mengadu kononnya termakan santau malah yang mengidap penyakit kencing manis dan darah tinggi pun ramai yang datang. Kerana ramainya pelanggan kami terpaksa diberi nombor giliran. Dan setelah lebih 3 jam menunggu barulah giliranku masuk.
Kulihat dalam bilik dukun itu cuma ada sebuah katil bujang, tiga batang lilin yang sentiasa terpasang, sebuah tempat bakar kemenyan dan senaskhah al Quran lama. Dukun yang berusia 60an itu berpakaian serba hitam.
Setelah aku dan suami menyatakan maksud kedatangan kami dan setelah menceritakan penyakit ganjil yang kuidapi maka dukun itu membacakan jampi serapah pada sebotol air yang jernih.
"Bawa air ini balik ke rumah dan minum sebelum tidur dan selepas bangun dari tidur," pesan dukun itu.
Suamiku yang begitu yakin mempastikan setiap malam sebelum tidur dan setiap pagi selepas bangun dari tidur, aku mesti meneguk air jampi dukun tersebut. Namun setelah habis air itu aku minum, sakitku masih tidak juga sembuh.
Pada suatu hari seorang kawan lama yang datang menziarahi aku mencadangkan pergi ke hospital untuk mendapat khidmat nasihat Pakar Sakit Puan. Kata temanku itu ada kemungkinan aku mengidap Penyakit Barah Rahim.
Katanya "Zaman sekarang banyak penyakit berpunca dari rahim. Ada pula yang banyak dapat duit melalui rahim."
Aku tidak faham apa maksudnya namun apa yang pasti sudah berbulan-bulan aku menderita penyakit aneh yang amat menyakitkan. Pada zahirnya aku nampak sihat kerana boleh makan dan minum serta berjalan ke sana ke mari.
Cuma satu saja yang tidak boleh aku lakukan iaitu menunaikan tanggung jawab sebagai seorang isteri kepada suami. Kami tidak boleh bersama kerana aku berasa sakit yang teramat sangat di bahagian rahim.
Barangkali benar juga kata doktor Nazrin bahawa keturunan juga boleh menjadi penyebab berlakunya penyakit Barah Pangkal Rahim. Aku pun hairan kenapa keluargaku selalu jadi mangsa berbagai jenis penyakit. Nenekku meninggal dunia akibat mengidap penyakit barah perut. Ibuku meninggal dunia kerana penyakit yang sama. Paling baru kakakku meninggal akibat penyakit barah payu dara. Mungkinkah aku juga akan menerima nasib yang sama seperti mereka?
Aku berasa pelik kerana semakin maju dunia ini semakin banyak penyakit yang membunuh manusia. Ada penyakit darah tinggi, kencing manis, lemah jantung, hiv/aid dan yang terbaru SAR dan Selsema Burung. .
"Aku yakin penyakit berpunca dari bilik tidur," kata jiranku pula. Dia seorang Pakar Motivasi.
"Kenapa pulak?" soalku hairan.
"Ramai diantara kita yang mengabaikan kebersihan bilik tidur. Kita sanggup mengambil masa berjam-jam untuk membersihkan kereta tetapi kita mengabaikan kebersihan di bilik tidur. Akibatnya bilik tidur kita kotor, berabuk dan udara bersih tidak masuk. Semasa tidur segala kotoran itu masuk ke dalam tubuh kita melalui pernafasan," jawab jiranku yang baik itu.
Mungkin kata-kata Encik Kamal itu ada kebenarannya. Kuakui memang jarang membersih bilik tidur.. Suamiku sanggup berjam-jam membersih keretanya. Aku pula lebih suka menjaga kebersihan ruang tamu dan halaman rumah.
Kuakui secara jujur bilik tidur kami bukanlah tempat yang menyenangkan. Bantal dan tilam belum pernah bertukar sejak perkahwinan kami sepuluh tahun yang lalu. Pada tahun pertama perkahwinan kami, memang kuakui kamar itu dihias indah dengan kelambu dan cadar yang bersih dan baru. Namun setelah anakku lahir ditambah pula dia selalu berak dan kencing maka kebersihan bilik tidur kami mula terabai.
Sebenarnya bilik tidur kami tidaklah besar sangat. Ukurannya cuma 12 meter panjang x 12 meter lebar.. Dalamnya cuma ada sebuah katil besar, sebuah almari baju dan sebuah almari solek. Baru kusedar bilik tidur kami tidak cukup udara dan cahaya kerana cuma ada sebuah tingkap kayu sahaja. Dari situlah debu dan udara masuk.
Bilik tidur kami menghadap ke halaman rumah. Bila tingkap di buka boleh nampak pokok-pokok bunga yang beranika jenis. Dulu bunga-bunga itu nampak cantik dan subur tetapi kini terbiar diganti rumput yang tumbuh meliar. Dulu setiap pagi aku membersihkan halaman rumah. Daun-daun rambutan yang gugur disapu, dikumpulkan lalu kubakar. Tapi sejak kebelakangan ini, halaman rumahku juga bersepah dengan daun-daun yang berguguran. Mungkin nyamuk dan lalat bertelur dan membiak dalam tin dan botol kosong yang bersepah di sekitar rumah kami. Nyamuk bukan saja bebas bergerak dalam rumah malah juga banyak terdapat dalam bilik mandi. Kami seolah tidak menghiraukan kehadiran nyamuk yang suka menghisap darah dan membawa penyakit..
"Penyakit berpunca dari makanan dan minuman. Kerana itu jagalah kebersihan makanan dan minuman," pesan doktor Nazrin.
Menurutnya, makanan dan minuman selalu terdedah dengan pencemaran. Sayur-sayuran yang kita makan disembur dengan racun kimia. Air yang kita minum bercampur klorin dan berbagai bahan. Kuakui kebenaran kata-kata Doktor Nazrin.
Pagi itu aku berasa sihat dan selesa. Cuma hatiku saja yang terlalu rindu kepada Nadia dan rumah yang hampir dua minggu kutinggalkan. Ingin rasanya untuk segera pulang...
"Boleh saya balik , tuan doktor?" tanyaku bila doktor Nazrin datang melawat.
"Iya, petang ini kakak boleh balik," jawab Doktor Nazrin sambil tersenyum.
Oh Tuhan, betapa gembiranya hatiku. Aku bersyukur kerana Tuhan memberi peluang untuk aku memulakan kehidupan baru.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home